Lund

Uppgifterna ovan stämmer väl med familjetraditionens uppgifter om, att Heinrich Ohm öppnade ateljéer i Lund 1867. Dock hittar jag inte Heinrich och hans familj i inflyttningslängden till Lund. Jag har kontrollerat den mellan 1860 och 1873 utan att få napp.

Foto: Östra Wallgatan 33

Då gick jag i stället in i utflyttningslängden från Lund. Heinrich och Louise skall ha flyttat till Malmö och där till sin son Otto 1886. Och mycket riktigt, det stämde. Mellan 1877 och 1886 bodde familjen i stadsäga/kvarter nr 70 C, vilket innebär Östra Wallgatan 33. Huset finns kvar fortfarande i dag! Förutom Heinrich och hans maka Louise bodde Helena här mellan 1878 och 1884. Före 1878 bodde hon i Malmö (S:t Petri församling till 7/11 1878). Kanske flyttade hon till sina föräldrar för att föda sin son Ludvig Ohm, som föddes 27/3 1879 i Lund utom äktenskapet. 3/12 1884 flyttar Helena och Ludvig till en egen adress (stadsäga/kvarter 79) i Lund. 20/4 1886 lämnar hon och sonen Ludvig Lund. Enligt kyrkböckerna till S:t Ibb (Ven). Dock hittar jag dem i S:t Petri i Malmö. Felskrivning? Vidare bodde sonen Otto hos sina föräldrar 1881-1882. Han flyttade 1881 från Malmö (S:t Petri församling) och återvände till Malmö (S:t Petri församling) redan 1882. Han startar sedan den egna fotoateljén på Rundelsgatan i Malmö1883. Hermina (Mimmi), som var yngst, tycks ha bott med sina föräldrar under större delen av Lundatiden. Även Hermina föder en son utanför äktenskapet, Carl Oscar, 21/4 1883. Hermina och hennes son flyttar 3/9 1885 till Malmö. I husförhörsprotokoll från S:t Petri församling 1885 hittar jag noteringen, att Hermina brutit mot Guds sjätte bud. Dock utfärdas lysningsbevis 6/9 1885. Då noteras, att den blivande maken tapetserare Edvard, Josef, Joakim Jönsson erkänner faderskapet och att han tidigare utgett äktenskapslöfte. De gifter sig 3/10 1885 och flyttar därmed tillsammans (Pauli församling). Lyckligt slut och säkerligen heter Carl Oscar därefter Jönsson i efternamn. Ludvig däremot ”fick” ingen fader och heter Ohm, trots att Helene senare gifter sig Roth. Agnes, som var äldst, tycks inte ha bott i Lund ihop med familjen i övrigt.

I boken ”Vår ungdoms Lund”, minnen nedtecknade av äldre Lundensare och utgiven av Det gamla Lund så sent som 1954, finns ett kapitel om ”Fotografer i Gamla Lund” skrivet av Hans Erlandsson. Han nämner här Heinrich Ohm med ateljén i det långa envåningshuset på Bantorgets norra sida ( Bantorget 6) och att Heinrich drev den ateljén tills dess att han 1886 flyttade till Malmö.

Bokens omslag är en teckning föreställande just Bantorgets norra del och det anges, att teckningen är utförd efter ett foto troligtvis taget av Heinrich Ohm. På teckningen syns ett långt envåningshus. Således var det troligtvis i det, som ateljén var inredd. Boken innehåller också ett par fotografier tagna av Heinrich Ohm, bla det nya stationshuset i Lund samt den legendariska ”Kage Greta”, fru Greta Lundberg, som bakade kakor, som hon sålde på Stortorget i Lund. Bilden av Kage Greta skall också finnas med på en litografi (J Knutsson) ” En torgdag i Lund”.

Tillägg 2002. Innan atelien flyttade till Bantorget 6 låg den belägen på Mårtensgatan 72 (1869) resp på Mårtensgatan 82 (cirka 1870)

 

Nu huserade en annan fotograf här: Lina Jonn. Vykortet har jag fått av en god vän Per-Axel Skoog boendes i Lund och som samlar på gamla Lunda-vykort

 

Familjen tycks ha flyttat flera gånger under Lundatiden (liksom under Köpenhamnsperioden). 1876-1877 bodde de i stadsäga/kvarter 46 E samt fram till 1876 i stadsäga/kvarter 72. Jag hamnade sedan i en återvändsgränd i arkivforskningen och har inte hittat, när de flyttade till sistnämnda adressen och har således ej heller (än så länge) hittat, när de flyttade till Lund.

 

Heinrich heter Henrik i de svenska kyrkoböckerna. Heinrich och Louise får inga betyg i innantilläsning respektive i kristendomskunskap. Förmodligen pratade de mest tyska inledningsvis. Av barnen är det Hermina (yngst), som får bra betyg, litet a i innantilläsning och AB i kristendomskunskap. Övriga barn får nöja sig med betyget B. Oj, vad mycket man kan hitta i husförhörsprotokollen!